Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Artikel

Alla artiklar
Våra medarbetare
bildtext

Maytham Abdulzahra

Mätrummets hjärna på Specialverktyg

När du stiger in i Specialverktygs mätrum möts du av en lugn intensitet. I centrum av denna precisions sfär hittar du Maytham Abdulzahra, mätrummets ansvarige.

”Min roll är att säkerställa att alla mätningar som görs är korrekta och att alla instrument som används är kalibrerade och fungerar som de ska”, säger Maytham.

Hans väg till Specialverktyg startade via Arbetsförmedlingen, och han började som verktygsslipare. Men det var mätningen som lockade.

”Jag märkte ganska snabbt att jag var intresserad av mätning och fick möjligheten att prova på. Det var jätteintressant, speciellt med tanke på vad Specialverktyg har för avancerade mätmaskiner.”

”Att jobba med extremt snäva toleranser är en del av Maythams dagliga arbete. Att man arbetar med hög precision innebär att man har mycket små marginaler för fel. Ett exempel är mikromekanik. Där kan man arbeta med toleranser ner mot 0,001 millimeter.”

För Maytham är det viktigt att tänka utanför boxen. Ett minnesvärt exempel han delar är när en kund behövde mäta en mycket stor och komplex del.

”Vi hade inte tillräckligt med mätutrustning för att mäta alla dimensioner på delen samtidigt. Jag var tvungen att använda en kombination av olika mätverktyg för att mäta alla dimensioner”, berättar han.

Maytham menar att samarbete mellan avdelningarna är nyckeln till framgång.

”Som mättekniker samarbetar jag med andra team inom företaget, som till exempel konstruktionsteamet, genom att ge dem mätdata och mätresultat.”

Maytham är medveten om vikten av noggrannhet i sitt arbete, och ger några råd till de som överväger att arbeta inom mätteknik eller verkstadsindustrin:

”Mättekniker är ett viktigt och ansvarsfullt jobb, eftersom små fel kan ha stor inverkan på människors säkerhet. För att börja arbeta som mättekniker behöver du ha en utbildning inom mätteknik eller liknande område. Det är också viktigt att du har goda kunskaper i matematik och fysik, samt i tekniska verktyg och instrument som används i mätrummet.”

Var det som driver dig i ditt arbete?

”Det som motiverar mig mest är att jag får vara en del av en process som leder till att produkterna vi tillverkar uppfyller de krav som ställs på dem. Det är också roligt att arbeta med olika verktyg och tekniker för att lösa problem och förbättra processerna.”