Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Artikel

Alla artiklar
Våra medarbetare
bildtext

Mariette Wikh

Djurälskande CNC-operatör

Mitt i Specialverktygs produktionslinje arbetar Mariette Wikh, en CNC-operatör med en udda och inspirerande karriärväg. Hennes bakgrund sträcker sig från djurvård till teknisk precision, och nu har hon hittat sin plats som CNC-operatör.

”Det var faktiskt min syster, som är tre år äldre än mig, som gick en sådan utbildning och fick mig intresserad”, berättar Mariette om sitt första steg mot CNC-operatörsyrket.

Efter en 1,5-årig utbildning och en resa genom olika yrken – från laboratoriearbete till logistik – landade hon på Specialverktyg, lockad av arbetets detaljrikedom och utmaningar.

På Specialverktyg ägnar Mariette sina dagar åt noggrannhet och innovation.

Hennes arbete kräver en ständig balans mellan precision och effektivitet, från att kontrollmäta mått till att hantera serietillverkning av produkter. Som CNC-operatör på Specialverktyg värderar Mariette särskilt processen från början till slut:

”Man ser hela steget, från ritning till att produkten är färdigtillverkad.”

Utmaningarna i jobbet är också något hon värdesätter.

”När det är något nytt man ska göra, eller när man stöter på problem som man inte vet hur man ska lösa – det är sånt jag tycker är roligt och utvecklande.”

Mariettes arbetsdag är alltid fylld med olika aktiviteter.

”Jag försöker vara på jobbet vid sextiden på morgonen. Man startar maskinen och fortsätter ofta med något från dagen innan. Det är mycket att kontrollmäta under dagen då det är mycket avancerade jobb vi gör.”

Som en av tre kvinnliga operatörer på Specialverktyg känner sig Mariette bekväm i sin roll:

”Vi är tre kvinnor bland ungefär 35 operatörer. Jag har tidigare jobbat där män är i majoritet och trivs bra med det. De är oftast rakt på sak, vilket jag uppskattar.”

Hon framhäver avslutningsvis behovet av ökad synlighet i branschen:

”Branschen borde kanske synas mer i skolor för att väcka intresse. På så sätt kan dessa jobb bli mer kända och attraktiva, särskilt för tjejer.”