Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Artikel

Alla artiklar
Artiklar
bildtext

Kvinnor i produktion - Artikel i tidningen Maskinoperatören September 2021

Vi tittar in i framtiden hos Specialverktyg i Norrköping AB

Intervju med Annelie Kasa som i en ny position i familjeföretaget som vice VD kommer att föra traditionen vidare in i framtiden.

- Det är spännande och utmanande tider som väntar framöver, säger Annelie Kasa. Det händer mycket i vår bransch och det gäller att ligga i framkant och investera i rätt tid så att vi som företag hänger med i utvecklingen.

I ledningen för familjeföretaget igår även mamma Inger och grundaren, pappa Istvan Kasa.

- Att driva ett företag framåt innebär mycket arbete i flera led, så tanken är att min dotter tar över VD-posten inom några år och tar större ansvar för våra kunder och för produktionsutvecklingen. Själv vill han få mer tid till idéarbete och hjälpa kunder med problemlösningar i  deras produktion.

- Det som driver mig är att hitta tekniska verktygslösningar, där nästan ingen annan tror att de finns. Och den drivkraften och kompetensen har skapat och gett företaget ett gott renommé som gör att industrikunder av olika anledningar vänder sig till oss, där andra går bet, säger Istvan Kasa.

Så Annelie, hur ser du på företagets framtid de kommande åren?

Vi har ännu inte satt någon tidsram på när jag ska ta över VD posten och för mig är det ingen brådska. 

Men när den dagen är här så kommer jag på kort sikt fortsätta att driva företaget i min fars anda genom att ständigt anta nya utmaningar, jobba framåt med investeringar, hålla mig uppdaterad om vad som händer i vår bransch och fortsätta utvecklas genom ett ständigt förbättringsarbete.

Jag delar min fars inställning med att vi inte bör vara fler än totalt ca 40 anställda. På så sätt kan vi bibehålla den familjära känslan som vi är väldigt duktiga på att förmedla till våra medarbetare, kunder o leverantörer. Jag kommer fortsätta arbetet med våra miljö- och kvalitetsmål och ständigt jobba framåt för att effektivisera produktionen.

- Jag har arbetat här sedan 2012 och mina arbetsuppgifter har framför allt handlat om det administrativa såsom offerter, order, logistik och mycket kundkontakt. Jag är även inblandad i våra ISO-certifieringar så det är väldigt blandade arbetsuppgifter. Under de senaste åren har min far Istvan lagt över mer och mer ansvar på mig gällande HR och produktion.

- Och en ögonblicksbild idag är att jag fortfarande arbetar administrativt på kontoret men samtidigt så delar jag tjänsten som övergripande och operativ produktionschef med min far, säger Annelie.

Så tjejer i produktionen som är ett av mina teman i tidningen passar bra in här på Specialverktyg i Norrköping AB?

- Ja, verkligen, det är roligt att få bidra till att locka fler tjejer att söka sig till produktionsteknik och tillverkningsindustri med denna intervju.

Så hur ser din produktionsfilosofi ut i stort?

Vi har en väl utvecklad planerings- och styrmetod i produktionen som stöttas av vårt ISO arbete. En av våra absolut största styrkor är att vi levererar mycket hög kvalitet med korta leveranstider. För att kunna kombinera de sakerna så krävs det att alla på företaget delar synen kring hur produktionsarbetet skall drivas framåt.

- Min far har ett tankesätt och en produktionsstyrning som passar mig bra. Vi lägger dagligen mycket arbete på miljö- och kvalitetsledning. Jag har under hela min tid här arbetat sida vid sida med min far och han lär mig nya saker varje dag, en bättre mentor kan man inte ha då han besitter en otrolig kompetens inom det mesta som rör vår bransch.

Stort fokus på ny maskinteknik leder till ett mycket intressant och utvecklande jobb för Annelie.

- Jag gillar att arbeta administrativt och jag tycker att produktionsutveckling med våra medarbetare i centrum är väldigt utvecklande. Att jag nu får mer tid till att vara ute i produktionen innebär en mer utvecklande position och samtidigt ställs jag inför fler utmaningar vilket jag gillar. Jag vill arbeta mer operativt, vara ute i produktionen och lära mig mer och mer, det ger mig en stark drivkraft varje dag på jobbet. Vi har otroligt kompetent personal här hos oss och receptet på framgång tror jag ligger i att vi alla hjälps åt och att vi jobbar mot samma mål.

Tjejer i produktionen, vad tänker du då?

- Av totalt 30 maskinoperatörer så arbetar idag tre tjejer här så det är 10% av personalen i produktion.

Ute i samhället kan man väl generellt säga att det fortfarande råder förutfattade meningar om hur det ser ut i en högteknologisk industri.

- Att få tjejer att trivas i en mansdominerad bransch handlar enligt mig väldigt mycket om vad vi har för värderingar på företaget. Här på Specialverktyg har vi en mycket stor mångfald av medarbetare gällande kön, nationaliteter och bakgrund. Vi lägger ingen som helst vikt i det utan det handlar om att man skall ha rätt kompetens, ha en bra inställning till arbetet och dela våra värderingar, vilket man även gör, säger Annelie Kasa. Vi har otroligt låg personalomsättning vilket vi är stolta över.

Slutligen kan vi konstatera att Annelie och hennes familj har en mycket fin framtid framför sig på alla plan som miljöarbete, kvalitetsarbete, ständiga förbättringar och en ständig jakt på ny produktionsteknik. Att vi får se fler tjejer i produktionen på företaget är ingen högoddsare då Annelie kommer att vara och är den stora förebilden för att fler kvinnor vill och vågar söka sig till ett framtidsyrke inom tillverkningsindustrin.

Den senaste investeringen av Mazak Integrex i-300AG kommer avsevärt effektivisera arbetet med att ta fram splines och kugg.

- Maskinen är fullbelagd och vi ser stora fördelar med maskinkonceptet, säger Annelie som vi ser på fotot tillsammans med Malin Öhlund, en av flera kvinnliga maskinoperatörer på Specialverktyg i Norrköping AB.