Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Artikel

Alla artiklar
Artiklar
bildtext

Skänker 170 000 kronor till krigets offer i Ukraina - Reportage i Norrköpings Tidningar Mars 2022

Framgångsrika och 30-årsjubilerande Specialverktyg i Norrköping AB skänker 5 000 kronor per anställd till krigets offer i Ukraina. Istvan och Annelie Kasa, far och dotter, önskar nu att fler företag är beredda att stötta människor i nöd.

– TV-bilderna gör mig arg och frusterad. Vi hoppas att andra företag och privatpersoner vill hänga på utifrån var och ens ekonomiska förutsättningar. Många bäckar små gör skillnad. Av rapporterna från FN:s flyktingorgan UNHCR har stora belopp skänkts, säger Annelie Kasa, vice VD.

VD Istvan Kasa tänker långsiktigt:

– Det kan säkert bli ytterligare pengar från oss när insamlingsgalorna drar igång i april men vi börjar med 170 000 kronor. Vi har en mångårig tradition att skänka pengar till bland annat Cancerfonden, Barncancerfonden, Bris, Hjärnfonden och föreningslivet i Norrköping, säger Istvan Kasa.

Annelie Kasa berättar att listan över föreningar och organisationer som stöttas ekonomiskt av Specialverktyg idag uppgår till ett 20-tal. Men händelserna i Ukraina – som fått stor uppmärksamhet i media – rör om känslorna och visar på vanliga människors utsatthet.

– Det är för djävligt och helt sjukt mot det civila folket i Ukraina när skolor och köpcentrum bombas och bostadshus skjuts sönder. Här måste nog EU på sikt hjälpa till med uppbyggnaden av landet. Jag hoppas att pengarna vi ger hjälper några drabbade. För oss är det viktigt att stötta och hjälpa till när vi kan, förklarar Istvan Kasa.

Företaget utvecklar, konstruerar och tillverkar skärande specialverktyg till verkstadsindustrin och innovationsföretag. Majoriteten av kunderna finns i Sverige. I produktlistan ryms specialborrar, fräsar, svarvstål, upprymmare, brotschar, spår- och vändskärsverktyg och skärhållare. I finmekanikens finrum på Importgatan tillverkas detaljer till bland annat mekaniska hjärtan, flygplanstillverkare och satelliter i rymden. Riktigt små toleranser är bolagets adelsmärke. Det handlar om marginaler där det inte ens får skilja på en tusendels millimeter.

– Men vi är inget vidare på marknadsföring. Det tog 19 år innan jag fick ut den första broschyren och vi annonserar väldigt sällan om verksamheten, säger Istvan Kasa och skrattar.

Hos Specialverktyg i Norrköping arbetar 34 personer. Omsättningen för 2022 beräknas uppgå till ungefär 60 miljoner kronor. Företaget startades 1992 men sedan 2004 är den tidigare verktygsfräsaren Istvan Kasa ensamägare i bolaget.