Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Artikel

Alla artiklar
Våra medarbetare
bildtext

Johan Anglén

Operatören som styr Specialverktygs planslip- och gnistavdelning.

I Specialverktygs gnist- och planslipsavdelning hittar vi Johan Anglén, en gnistoperatör som är van att arbeta med precision. Som ansvarig är det hans jobb att se till att maskinerna producerar och att inkommande jobb ställs in korrekt.

”Min roll går ut på att hjälpa kunder att få fram de produkter de eftersträvar”, säger Johan.

Han fortsätter:

”Det finns ingen mall för hur dagen ska vara, det är nästan alltid små serier av produkter, man har alltid en ny utmaning när man kommer till jobbet.” När Johan började på Specialverktyg var planen att han skulle arbeta som verktygslipare, men när hans kollega skulle gå i pension såg han en möjlighet att ta över.

”Kunskapen finns inne i byggnaden, så det var inga problem att ställa om från verktygslip till gnistoperatör.” En av Johans huvuduppgifter är att arbeta med den nya Mitsubishi-gnistmaskinen.

”Den har varit fullbelagd sedan första veckan den installerades, och har ökat min kapacitet avsevärt. Noggrannheten och ytan på bitarna som maskinen kan producera är helt otrolig”, säger Johan.

En annan av hans arbetsuppgifter innefattar profilering av slipskivor i gnistmaskinen.

”Mitsubishi har utvecklat ett helt eget program i maskinen i samarbete med maskintillverkaren Anca för att profilera skivor. Det spelar ingen roll hur skivan ser ut, gnisten klarar alla profiler.” Men det finns utmaningar i arbetet – speciellt med tanke på att marknaden kräver allt större och mer komplexa profiler.

”Kraven från till exempel fordonsindustrin blir hårdare i och med elektrifieringen av bilarna. Detta gör kraven på mig som gnistoperatör svårare. Gnistning av PCD (Polykrystallin Diamant) är en annan viktig del av Johans arbetsdag.

”PCD är egentligen diamant, vilket är ett väldigt hårt material men det är inget problem för en gnist.

Att kunna tillverka skärande verktyg i PCD, som är mycket hårdare än till exempel hårdmetall, innebär att man får ett mycket slitstarkt och hållbart verktyg.”