Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Artikel

Alla artiklar
Våra medarbetare
bildtext

Elin Johansson

Banbrytande CNC-operatör i en mansdominerad bransch

Hon hanterar sin CNC-maskin lika naturligt som en seglare hanterar sitt roder, och hennes arbetsskor förflyttar sig självsäkert över verkstadsgolvet. Möt Elin Johansson, en av tre kvinnliga operatörer på Specialverktyg, där hon har skapat sin plats på svarvavdelningen.

Med ett leende säger hon:

”Jag har varit här sedan våren 2012 efter färdig utbildning, formad för företaget kan man säga."

Men det var ingen rak väg till svarvavdelningen för Elin. Ursprungligen rekryterades hon till verktygsslipsavdelningen för att bredda sina färdigheter inom bearbetning.

”Att arbeta med tusendelar var inte intressant för mig i längden. Svarvning kände jag mig mest säker på och det går undan lite på ett annat sätt där”, säger hon.

Efter några år på verktygsslipsavdelningen bad hon om att få flytta tillbaka till svarvavdelningen.

”Det var inga problem. Erfarenheterna från verktygsslipen har jag med mig på svarvavdelningen idag.”

Elins arbetsdag är aldrig enformig. Hon börjar med att kontrollera maskinen och förbereda för dagens ordrar.

”Det är mycket eget ansvar hos oss”, säger hon.

Men mellan uppgifterna är det en stark gemenskap bland kollegorna.

”På rasterna är det mycket socialt prat och skoj då vi har en mycket bra sammanhållning på verkstaden.”

Att vara en av de få kvinnliga operatörerna på Specialverktyg fyller Elin med stolthet, inte bara över hennes egna prestationer utan också över företagets jämställdhetspolicy.

”Det görs ingen skillnad för att jag är kvinna. Jag har samma krav på mig som alla andra och behandlas som en god kollega”, betonar hon.

Trots att hon ibland står inför utmanande och komplexa projekt ser Elin aldrig att hon är kvinna som ett hinder.

”Det finns inga fysiska eller psykiska hinder som jag inte klarar av lika bra som en man känner jag. Det finns hjälpmedel för alla exempelvis travers som vi kan ta hjälp av vid tunga lyft.”

Hennes arbetsdagar är varierande. En dag arbetar hon med avancerade invändiga svarvverktyg, nästa dag använder hon profilfräsar tillverkade i verkstaden för jobb med mycket små toleranser. Men ett projekt har etsat sig fast i hennes minne: planslipning av ett svetsmått i en Tachella 4M.

”Det var en hel dags arbete med att finjustera. Först slipa, sedan gå till mätrummet för att kontrollmäta, tillbaka till maskinen, justera en tusendel och därefter köra igen... Till slut fick jag till det. När mätprotokollet blev grönt kändes det fantastiskt bra.”

Trots framsteg i jämställdheten i verkstadsindustrin anser Elin att det fortfarande finns utrymme för förbättringar.

”Jämställdhet behöver vara en värdegrund rent praktiskt. Men framtiden är definitivt ljus om man har intresset och engagemanget för yrket.”