Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Artikel

Alla artiklar
Våra medarbetare
bildtext

Pontus Hanqvist

Ledande CNC-operatör med specialkompetens

I hjärtat av svarvavdelningen på Specialverktyg hittar vi Pontus Hanqvist, en CNC-operatör som kombinerar teknisk skicklighet med ledarskap. Hans resa startade 2014 när han, tack vare en släkting inom företaget, fick möjlighet att börja jobba på Specialverktyg. Sedan dess har han byggt en imponerande karriär baserad på noggrannhet, nytänkande och ett passionerat intresse för sitt hantverk.

Som avdelningsansvarig står Pontus i fronten, både för att stötta sina kollegor och för att ta tag i tekniska utmaningar som kräver hans expertis.

”Jag ser till att alla kollegor på min avdelning vet vad de ska göra under dagen. Sedan fortsätter jag med det jag avslutade dagen innan och eftersom jag i princip enbart kör små serier blir det väldigt mycket programmering och problemlösning”, säger Pontus. I hans yrkesvardag ingår bland annat tillverkning av splines och kuggar.

”Det mest intressanta med detta är nog utveckling av elmotorer till fordonsindustrin där vi hjälper våra kunder att testa deras idéer och tekniker för att få dem så effektiva som möjligt med olika typer av splines”, berättar han.

Tillverkningen av splines och kuggar innebär en mängd komplexa utmaningar, men Pontus tar detta med ro. Han poängterar vikten av att välja rätt process för varje enskild uppgift, och delar sin filosofi: ”När vi ska tillverka splines och kuggar åt kunder får vi oftast en ritning med kuggdata av kunden. Det första man får göra är att se över så vi har rätt verktyg hemma. Annars måste dessa beställas eller tillverkas av oss.” Enligt Pontus är intresse och noggrannhet de viktigaste egenskaperna för en framgångsrik CNC-operatör.

”Så länge det finns intresse så går allt att lära sig.” Det mest givande med Pontus arbete är att lösa problem han initialt inte trodde var möjliga.

”Ofta får vi tillverka egna verktyg för att klara av att tillverka detaljerna enligt kundens önskemål.” Till de som är intresserade av att följa i hans fotspår och bli CNC-operatörer eller arbeta inom verktygsindustrin, ger Pontus ett tydligt råd:

”Om man har intresse av att kunna tillverka komplicerade detaljer och alltid se nya möjligheter tycker jag det är helt rätt väg att gå. Det är rätt häftigt att man kan göra specialdelar som ska ut i rymden av en liten metallklump.”