Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Artikel

Alla artiklar
Artiklar
bildtext

Norrköpingsföretaget satsar på solceller - Reportage i Norrköpings Tidningar November 2017

Att nyttja solen till elproduktion blir allt vanligare. Ett företag i Norrköping har en av Östergötlands största solcellsanläggningar på sitt tak.

– Vi gör av med mycket el. Samtidigt är vi miljöcertifierade och vill förbättra produktionen och ytterligare miljöanpassa verksamheten.

Vi vill minska fossila energikällor, säger Istvan Kasa, vd och ägare på Specialverktyg. Tanken på solceller har Specialverktyg haft ett tag, och nu är det nästan klart.

Totalt är det 924 stycken solcellspaneler med en yta på 1 512 kvadratmeter. Man beräknar årsproduktionen till 218 000 kWh, vilket är ungefär 25 till 30 procent av företagets totala årsförbrukning på cirka 750 000 kWh.

– Men är det en solig sommar ökar produktionen från panelerna, säger Mårten Klint på Åby El som monterat panelerna.

Investeringen ligger totalt på cirka 2,8 miljoner kronor med material och arbetskostnad. Oftast handlar det om större företag som gör sådana här investeringar.

– Många tycker att det är en för stor investering, men vi tycker det är viktigt. Men vi märker ändå av ett intresse, det har varit andra företag här och tittat på hur vi har löst det, säger Annelie Kasa, administratör.

Företaget räknar med att investeringen har betalat sig efter tio år. Det går att söka statliga bidrag, blir man godkänd handlar det om 30 procent av investeringskostnaden.

– Men vi vet ännu inte om vi blir godkända, säger Istvan Kasa. Livslängden beräknas till 25 år, men det kan bli längre.

– Vi har sett anläggningar som är strax över 30 år och fortfarande fungerar bra, Istvan Kasa.

Företaget tillverkar skärande verktyg med mycket hög precision till bland annat bil, flyg och rymdindustrin. Istvan Kasa menar att de ligger i framkant rent tekniskt, och att då hitta alternativa och nya energikällor ligger i företagets policy.

Hur effektivt är solenergi i Sverige?

– Självklart är det så att ju mer sol desto effektivare. Men det fungerar helt klart i Sverige. Vi ser också att intresset ökar, säger Mårten Klint.